Drobné komplikace

V minulém příspěvku jsem psal ohledně žádosti týkající se elektronického kancionálu, která měla být probírána na plenárním zasedání ČBK minulý měsíc. K tomu nakonec nedošlo, jelikož Katolický týdeník slíbil poskytnutí obsahu kancionálu v elektronické podobě, takže nebylo nutné tuto věc řešit na ČBK. Aktuálně se však finální dojednání ještě pozdrželo kvůli změnám kompetecí na Arcibiskupství pražském, pod které projekt elektronického kancionálu spadá. Věřím, že se vše podaří co nejdříve dořešit, aby web mohl být opět zprovozněn.

10 komentářů u „Drobné komplikace

  1. Lukáš Rýdlo

    Pěkný den,
    rád bych se zeptal jednak, jak se situace vyvíjí, jednak kde konkrétně byl onen problém autorského práva.

    Upřímně řečeno nechápu, co by legislativně mohlo překážet i když teda nejsem právník a autorský zákon považuji za nepřirozený a nelogický paskvil.

    Obsah kancionálu bude chráněn na několika úrovních:

    1) autorské právo k písni: pokud uvedete jen melodii. Jedná se často o písně, kterým prošla doba nutná od úmrtí autora, pokud je vůbec autor znám. I novější písně dle mého názoru nemohou být takto chráněny. Např. Eben, píseň „Jeden Pán, jedna víra“ je ve zpěvnících ŘKC, ČCE i CČSH, není splněna podmínka úmrtí skladatele před 70 lety, ale nejsem si vědom toho, že by kterákoliv z církví platila synům Ebenovým za její provozování nebo že by se nahlašovalo její zpívání těm zlodějům z OSA. Jsou to dle mého názoru písně zlidovělé.

    2) autorské právo k harmonizacím a úpravám: tady si nejsem zcela jist, jestli kdokoliv z lidí, kteří tyto úpravy píší, je vytváří za účelem zpeněžení. Jest hoden dělník mzdy své, ale hrajeme snad ad maiorem Dei gloriam. Každopádně to lze obejít uváděním písní bez harmonizací nebo s jinými harmonizacemi z jiných zdrojů nebo vlastní harmonizací.

    3) autorské právo k vydání. Toto by se dle mého názoru aplikovalo jen pokud by se vytvářela „identická kopie“ například kopírováním nebo skenováním. Pokud se dílo ručně opíše, tak se vydavatelovo právo nedá aplikovat.

    Mohu se tedy zeptat který subjekt a jaké konkrétní „obvinění“ vznesl? Rád bych začal pracovat na srovnání zpěvníků ŘKC, ČCE, CČSH, ECAV a dalších, takže se možná brzy dostanu do podobné situace.

    Děkuji a přeji hodně sil a požehnání k práci na povznesení lidového zpěvu církve.

    1. Ondřej Geršl Autor příspěvku

      Dobrý den,

      problém byl v tom, že konkrétní člověk z Katolického týdeníku si myslel, že KT (Katolický týdeník) má výhradní práva na obsah kancionálu a nelíbilo se mu, že kopírujeme papírovou verzi do elektronické a vystavujeme ji na internetu bez omezení. Z tohoto důvodu byl web pozastaven. Nakonec se však ukázalo, že KT má práva pouze na tištěnou verzi a výhradní práva na kancionál má ČBK, která je pro, aby byl kancionál k dispozici v elektronické podobě zdarma. V současné době tedy akorát čekám na dořešení drobných formalit, aby mohl být web znovu zprovozněn, viz. http://blog.kancional.cz/drobne-komplikace

      K vašim podotázkám:

      1) s tím souhlasím – do této oblasti spadá mnoho písní, akorát nevím, jestli třeba nápěv nebyl nějakým způsobem přepracovaný a tím pádem by do této kategorie nespadl

      2) bohužel nevím, jaký je proces zařazení písně do kancionálu

      3) v tomto si nejsem jistý, jestli se to takto dá obecně říct. Obávám se však, že když např. opíšu obsah knihy, která se prodává v obchodě, a zveřejním ho na internetu, pak to nebude v pořádku, i když to nebude identická kopie.

      Konkrétní obvinění spočívalo v tom, že KT má výhradní práva na kancionál a pouze on může určovat co se s kancionálem může či nemůže dít. Náš počin s elektronizací a zveřejněním kancionálu na internetu šel tedy proti tomuto pravidlu.

      Děkuji za vzkaz a též přeji hodně zdaru a Božího požehnání do vašeho díla.

  2. Pavel Svoboda

    Dobrý den. Jak to vypadá se zveřejněním elektronického kancionálu ? Myslím si, že celá akce je bohulibý počin je škoda, že se vše zbytečně protahuje. Taky bych rád sponzorsky přispěl týmu, který tomu věnoval hodně času a úsilí. Je k dispozici nějaké číslo účtu ?
    Děkuji a zdravím Pavel Svoboda

    1. Ondřej Geršl Autor příspěvku

      Dobrý den,

      před pár dny jsem dostal zprávu, že během několika dnů budeme konečně vědět. Tak se snad brzo dočkáme. Jakmile budu vědět více informací, napíšu o tom článek.

      Žádné číslo účtu pro tým zatím nemáme. Byl bych rád, kdybychom společně elektronický kancionál tvořili bez nároku na odměnu.

      Přeji Vám pěkný den.

      1. Pavel

        Dělník má právo na mzdu. Nemyslím si, že je vyloženě nutné být za dobrovolnickou práci placen, ovšem provoz webu nebo třeba software (například nějaké šikovné OCR), nejsou zadarmo. A není ani třeba vytvářet transparentní účty a podobné divadlo. Jednoduchý odkaz na PayPal, přes který může kdokoliv s platební nebo kreditní kartou přispět jakoukoliv částkou během minuty, je nenásilná cesta, jak překročit jisté drobné překážky na cestě.
        Nebo myslíš, že by mohl být problém s tím, že by se takto „vydělávalo“ na něčem, co je v něčí licenci, kterou zdarma propůjčil?

        1. Ondřej Geršl Autor příspěvku

          Že má dělník právo na svou mzdu je určitě pravda, avšak to by podle mě platilo v případě, že by se elektronickému kancionálu někdo věnoval na plný úvazek, tzn. potřeboval by ze své činnosti mít příjem, jinak by se neuživil. Což však není tento případ, kdy na tom pracujeme ve volném čase.

          Je fakt, že náklady na provoz webu něco stojí. Aktuálně je kancional.cz hostovaný na mém virtuálním serveru, kde mám i jiné weby, takže provoz v podstatě „nic nestojí“. Nicméně v budoucnu počítám s tím, že se projekt přesune na svůj vlastní server – pak asi bude možnost příspěvku na provoz aktuální. Pokud toto někdy nastane, určitě to tom vyjde článek na tomto blogu.

          OCR vzhledem k tomu, že již máme téměř všechny písně přepsané a velkou část not vysázených, už nedává smysl. Navíc Katolický týdeník by nám v budoucnu měl dodat elektronické materiály ke kancionálu, což je ta nejlepší varianta.

          Určitě bych nechtěl, aby se na elektronickém kancionálu vydělávalo. Myslím, že je zatím hodně ochotných lidí, kteří se do tvorby rádi zapojí a jsou schopni odvést dobrou práci i bez nároku na odměnu. Stejně tak je k dispozici kvalitní software zdarma, který je možné použít. Je možné, že třeba v budoucnu bude situace jiná, ale prozatím to tak není.

  3. David Zachoval

    Dobrý den, uběhlo dalšího čtvrt roku od poslední zprávy a zatím bohužel žádné další informace. Je reálné že např. do konce roku budete něco vědět? Děkuji

  4. Jakub Dvořák

    Dobrý den;

    nevím, kam to mám napsat, ale věřím, že když tak učiním zde, všimnou si toho správní lidé.
    V písni č. 827 – Vyvolil si apoštoly je asi chyba – nemá být, prosím, v prvním taktu c2 g1 a1 e1 místo c2 g1 a1 f1? Omlouvám se, jestliže se pletu a kritizuji neprávem.

    Přeji příjemný den,

    Jakub Dvořák

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..