Dobré a špatné zprávy

Před několika měsíci byl web kancional.cz pozastaven kvůli dojednání autorských práv. Nyní se ledy konečně hnuly a mám nové informace o dalším postupu.

Dobrá zpráva

Na interní poradě ČBK se rozhodlo, že elektronický kancionál bude a bude k dispozici zdarma. Tato zpráva mě velmi potěšila a jsem moc rád, že se půjde touto cestou.

Špatná zpráva

Elektronický kancionál nebude k dispozici ihned. Prvně je třeba stanovit, jaký obsah bude k dispozici (písně, modlitby, doprovodné texty) a v jaké formě (web, aplikace, PDF atd.) Tento návrh se pak bude projednávat na ČBK, což se bude dít během ledna, a pokud vše půjde dobře, bude moci být elektronický kancionál znovu otevřen během dubna příštího roku.

Prosba

Pokud chcete projektu pomoci, můžete na něj vzpomenout ve svých modlitbách. A nejen na něj, ale i na ostatní křesťanská média (zvláště ty elektronická). Děkuji.

2 komentáře u „Dobré a špatné zprávy

  1. Frantisek Pavel Kopecek

    Dobry den, v dobe modernich technologii mi pripadnou ponekud detinske spory o e-kancional, kdyz tistene formy jsou stale v obehu. Knihu s sebou stale nenosim, telefon ano. Proto jestli jde jen o platbu, proc jej nepusti do obehu za symbolicky poplatek. Nektere veci jsou prilis zkostnatele, nez aby je moderni clovek chapal, tim spise, ze by mohlo zpivat vice lidi, kdyz budou mit dle ceho. Berte to jen jako nazor bezneho katolika.

    1. Petr

      Dnes jsem náhodou zabrouzdal na téma kancionál. Byl jsem už dříve trochu nasaatý, že v androidu existuje jenom kancionál CB, pak se dá do knih načíst „malý kancionál“ z roku 1876 asi 700 stran a pro katolíky velký nic. Hold jsme si zvykli na to, že všechno padá shora a vůbec neposloucháme papeže Františka když mluví o zásadách subsidiarity. Než tedy očekávat porodní bolesti nějaké suprdíla „kat kan čbk“ nebo „ka-kan čbk“ je lépe nainstalovat andoidovský zpěvník (karel hovorka – má tam i placenou verzi á 30,-Kč) a ten pak načte písně ze serverů velkyzpevnik.cz akordytexty.cz kytarovenebe.cz brkni.cz pisniky-akordy.cz Takže jestli tu bude ochota a každý nějaký ten song opíše na zmíněné servery, máme vystaráno i bez slavných programátorů ITcatholick-bigdolarsbusiness….

      Ještě že máme Ducha svatého (připomene nám také to, co jsme zapomněli…) kouknu na starý známý http://www.opensong.cz a vidím, že i android má placenou i neplacenou verzi opensong (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.garethevans.church.opensongtablet). Když nainstalujete program, tak je možné psát písně rovnou do něj – sdílet ho. Velká výhoda pak je, že můžete písně promítat na stěnu či plátno – viz návody – což je lepší než čumákovat se skloněnou hlavou dolů do knihy či mobilu…. Jak vidno – jsou tam již písně ke stažení, tak se přičiňme a Pán Bůh nám pomůže.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..