Dominik Duka a moderní technologie

Kardinál Dominik Duka nedávno publikoval jednu se svých pravidelných glos, ve které se zamýšlí nad užíváním moderních technologií v církvi. Velmi mě potěšilo, že na danou problematiku máme velmi podobný názor.

Tento příspěvek reaguje na článek: Dominik Duka: Mše v rozhlase nebo televizi je nouzové řešení, ale platné

Z jeho příspěvku mě zaujaly hlavně dva poslední odstavce:

Je jen otázka, jestli je možné úplně všude ony moderní technologie naroubovat. Kdysi byla velkou a značně emotivně projednávanou otázkou, jestli se má a může mše svatá přenášet v televizi a jestli vůbec je při takovém přenosu platná.

Nakonec se dospělo k rozumnému postoji: na mši se chodí do kostela, to je ideální setkání s Bohem a církví. Pokud je však někdo nemocný, starý a brání-li mu závažné překážky, má si mši poslechnout v rozhlase nebo se na ni podívat v televizi. Je to nouzové řešení, ale platné.

Rozumím tomu tak, že lepší, než se kvůli nemoci neúčastnit mše svaté vůbec, je pustit si ji v rádiu nebo v televizi. Moje idea použití elektronického kancionálu je totožná: souhlasím s preferováním klasické papírové verze, ale v případě, že ji nemám, je podle mě lepší použít elektronickou verzi v mobilu, tabletu nebo elektronické čtečce knih, než nezpívat vůbec.

2 komentáře u „Dominik Duka a moderní technologie

  1. Václav Plíhal

    Souhlasím s Tvým mírným postojem. Nicméně srovnání možná zbytečně degraduje elektronickou verzi kancionálu. V osobní účasti na mši svaté je cosi nenahraditelného. V papíru nic takového není. Kdyby to byl přechod z „paměti“ k tištěnému či jinak zobrazovanému textu, řekněme. Ale mezi papírem a čtečkou nějak nevidím věcný (a ve smyslu příspěvku vlastně ani formální) rozdíl. Pravda, výhledově to může přinést liturgické změny. Například náhradu kravských halogenů příjemnějším nepřímým osvětlením. Nebo nějaké méně pozitivní věci…

    1. Ondřej Geršl Autor příspěvku

      Díky za Tvůj názor. V tomto ohledu jsem trochu konzervativní. Přeci jen u papírové verze se Ti nestane, že Ti v ní vyskočí notifikace, přijde SMS, hovor nebo zkrátka jen „dojde baterie“. Na druhou stranu v ní není možné až tak snadno vyhledávat, zvětšovat písmo, mít ji všude s sebou atd. Elektronická verze má určitě širší možnosti, ale myslím, že bude ještě chvíli trvat, než bude přijímána stejně jako přenosy mší přes televizi a internet.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..